+40 770 818 027 office@sisuacademy.ro

Să vorbim despre SISU

Să vorbim despre SISU

De ce nu despre Prâslea cel Voinic, despre Harap Alb sau Greucenu? Basmele noastre sunt atât de frumoase! Călătorim prin imaginaţie, ne creăm propriile destinaţii, ne alegem eroii preferaţi, adică mentorii. Ne plac basmele noastre, am crescut ghidaţi de eroii acestor povestiri și dorim ca și copiii noștri să cunoască acești eroi autentici. Ṣi cu toate astea, noi am ales SISU.

Copiii noștri trăiesc într-o lume a imaginaţiei, a fanteziei, a coconului pe care noi îl ţesem zi de zi în jurul lor. Să nu le fie frig, să nu le fie cald, să nu plângă, să nu ducă lipsă de ceva, să știm în fiecare clipă ce fac, cum fac, dacă sunt admiraţi, dacă sunt primii, nu e suficient dacă au luat Foarte bine, trebuie să stim cât au luat ceilalţi, dacă s-au remarcat sau nu.

Copiii noștri au nevoie să se cunoască, să se exploreze, să se descopere şi să cunoască lumea înconjurătoare. Au nevoie să cadă, pentru a se putea ridica, au nevoie să plângă pentru a cunoaște veselia, au nevoie să știe ce e frica pentru a cunoaște curajul, au nevoie de momente de cumpănă pentru a-și atinge încrederea în sine și rezilienţa. Și pentru asta am ales conceptul SISU.

Ce este SISU?

“Pentru poporul finlandez, SISU are un sens mistic, aproape magic. SISU este un concept finlandez unic, un termen finlandez care poate fi tradus doar aproximativ în engleză (sau in alte limbi) ca: putere a voinței, determinării, perseverenței și acționării raționale în fața adversității.

Sisu nu este curaj de moment, ci abilitatea de a susține acel curaj. Este un cuvânt care nu poate fi tradus pe deplin. Acesta definește poporul finlandez și caracterul lor. Acesta reprezintă filosofia că ceea ce trebuie făcut se va face, indiferent de cost.

Sisu este o caracteristică inerentă a poporului finlandez. S-ar putea să o numiți coloană vertebrală, rezistență, curaj sau directie și perseverență. Este o măsură de integritate care depășește dificultățile și merge până la capăt.

Sisu este calitatea care îi permite să ridice, să meargă mai departe și să învețe ceva din eșecurile anterioare. Pe scurt, voința fără limite îi deosebește pe finlandezi și explică multe dintre lucrurile incredibile pe care le fac.

Sisu este sărbătorit ca o resursă națională care a permis Finlandei să supraviețuiască și să prospere într-adevăr în fața adversității. Dar mesajul Emiliei Lahti este că SISU nu aparține doar finlandezilor, chiar dacă aceștia au avut previziunea de a crea termenul. Este o calitate umană pe care am putea-o folosi cu toții, în mod ideal. (https://www.finlandia.edu/about/our-finnish-heritage).

Cum vom imprima noi spiritul Sisu copiilor? Călătorind, experimentând, cunoscând lumea exterioară şi universul interior. Îi vom învăţa cum să transforme activ provocările care apar în oportunități, vor afla că nu știm cât de puternici suntem înainte de a încerca. Le vom arăta că la baza oricarei acţiuni se află un gând care se transformă în cuvinte, iar cuvintele devin acţiuni. Îi vom învăţa să se concentreze asupra a ceea ce sunt acum, dar și cum să învețe din trecut (din acţiunile trecute) și să fie creativi în găsirea de soluții noi atunci când sunt blocați, știind că munca va da roade în cele din urmă.

Ne-am inspirat din modelul finlandez pentru a ajunge la rezultate mai rapide. Copiii au nevoie de modele funcţionale. Noi avem capacitatea de a adapta acest model funcţional la nevoile generaţiei tinere, la nevoile societăţii noastre de astăzi.